Gaiakiri nr 4 – suvi 2024

Neljas Gaiakiri sisaldab:

Suveaeg rahvakalendris

Ülekoolilised sündmused õppeaasta lõpus

Klasside tegemised õppeaasta lõpus

Õpilaste saavutused väljaspool kooli

Projektikaja

Tulevikusündmused

Juunikuu ehk pärnakuu

20. juuni oli pööripäev ning päike jäi oma suvisesse pessa. Saabusid aasta kõige pikemad päevad ja imelisemad ööd ning aasta tähtsaim püha. Suvist päevapesa kutsutakse suurteks päevadeks, leedopäevaks ja laenunimega jaaniaeg ja -päev. Esivanemad on öelnud, et jaaniöö on suur rõõmupüha, mil kogu loodus ja kõik inimesed peavad saama valgustatud. Seda hetke esivanemate kombel pühitsedes saame osa looduse imest ning laadime end algavaks poolaastaks tervise ja hea väega. Peale 24.06 pöörab päike pesast välja ning algab lühenevate päevade aeg.

23. juuni on kodu ja iseenda puhastamise ja ehtimise päev. Seejärel peab iga inimene minema tule äärde, kuhu viiakse kaunites nõudes pidusöögid ja -joogid (eelkõige piimatoidud ja kali). Igaüks peab tulle viima ka kasvõi ühe oksarao. Püha tuli tervendab ja kaitseb. Sööge, jooge, olge rõõmsad, laulge, kiikuge, mängige mänge ja pilli, tantsige, hüpake üle tule, otsige jaaniusse ning minge lähimale allikale silmi pesema. Enne koitu peske end rohule langenud kastega, et saada hea jume ja tervis.

 

 

 

Juuli ehk heinakuu

2. juuli on heinamaarjapäev ehk heinaleedo, mis tähistab heinatöö algust või selle vaheaega. Sel päeval on tegelikult keelatud heina niita või kokku panna. On tehtud heinaleedo laupäeva õhtul leedu- või maarikutuld, et saada paremat vilja- ja kalasaaki. Juua võiks punast jooki, mis toob tervise ja hea jume, annab jõudu ning hoiab eemal tüütud putukad. Hea päev teha saunavihtasid ja korjata rohu- ja värvitaimi nagu näiteks naistepuna.

Karusepäev (13. juuli), rahvakalendris veel maretapäev ja künnipäev, on kesksuve püha – kätte on jõudnud aasta kõige kuumem aeg. Heinapühana pole karusepäev rahvapärimuses kaugeltki mitte nii tähtis kui eelnenud heialeedo (02.07.) ja järgnev jaakapäev (25.07.). Heinatöödel tehti vanasti karusepäeval vahe ja peeti ühispalvustega kaasnevaid rahvapidusid. Karusepäeva peetakse tänapäevalgi – mõniteist aastat tagasi taastati ühise karusepäeva pidamise tava Karula kihelkonnas.

Jaakapäev ehk jaagupipäev 25. juulil ning Lääne-Eestis ja saartel jakepäev ehk olevipäev 29. juulil tähistasid maarahval heinaaja lõppu ja viljalõikuse algust.

August ehk põimukuu

Augustis on kolm rukkiemaga seotud maarahva püha, kui vanasti põllutööd ei tehtud. Rukkiema tuleks mõista kui rukkihaldjat. Kolm päeva enne ja kolm päeva pärast igat rukkiema püha oli soovitatav rukist külvata. Vaata, kas esimesest rukkiemapäevast ehk tulepäevast või lauritsapäevast (10. august) alates näed taevas linnuteed! Suurel rukkiemapäeval ehk rukkimaarjapäeval (15.august) pidi vanasti olema rukis lõigatud. See on pidulik päev, mil mitmel pool on peetud laatu. Viimane rukkiemapäev ehk pärtlipäev (24.august) on esimene sügispäev. Selle päeva ilm näitab, millised on saabuva sügise ilmad.

Allikad: maavald.ee, MTÜ Põline Pere

Pildistamine. 29. mail oli koolis külas fotograaf, kes pildistas järgemööda üles kõik selle kooliaasta klassid ja õpetajad. Pilte sai teha ka üksi ja sõpradega.
Tellimisinfo Stuudiumi suhtluses.

Hiiepidu. 13. juunil kogunes koolipere Iru hiide, kus meenutati vanu hiiekombeid ja tähistati õppeaasta lõppu looduse rüpes. Vaatamata vihmahoogudele oli kõigil tuju hea, laule ja tantse esitasid nii lapsed kui õpetajad. Kooli 10. juubeli puhul tuli esinema ka külalisi – vahvaid lugusid kandis ette ja innustas kaasa laulma eesti arhailise meestelaulu ansambli Lüü-Türr esindus.

Link pildigaleriile Hiiepidu24

Botaanikaaias. Õpetajad tulid ka õppeaasta lõpu puhul omavahel kokku ja nautisid 18. juunil Botaanikaaia ilu. Giid tegi põneva jalutuskäigu ja jutustas taimelugusid. Pärast pidasid õpetajad piknikku ja jagasid üksteisega mõtteid ja tundeid möödunud kooliaastast.

MAI LÕPP

Tabasalu. 28. mail tegi 5. klass koos klassijuhataja Heli Piisanguga matka Tabasalu pankrannikule. Uuriti panka nii alt kui ülalt, ilm oli suviselt soe.

 

 

 

 

 

 

Maardus. 28. mail käis 8. klass koos vene keele õpetaja Dmitri Djuženkoviga külas Maardu Põhikoolis, kus toimusid lõimitud tunnid sealsete õpilastega.

Joogapiknik. 29. mail veetis 1. klass aega Kadrioru pargis, kus joogaõpetaja Jane-Maarja Hansen viis läbi rabarberi koorimis- ja nautimismeditatsiooni. Rabarber sulas suus koos sirelikaramelliga. Pruun suhkur talletab sireli essentsi, mis avab kroonkeskuse.

 

 

 

 

 

 

 

Raamatud ja putukad. 31. mail käis 3. klass koos klassijuhataja Kaidi Nurmikuga Eesti Lastekirjanduse Keskuses, kus kirjandusfestivali HeadRead raames kohtuti Kirbu-Krantsi raamatute illustraatori Marc Boutavantiga. Juba vanalinnas olles põigati sisse ka Loodusmuuseumi, kus lapsed said osaleda putukateemalises muuseumitunnis.

 

 

 

 

 

 

 

Rannapäev. 31. mail veetis 4. klass lõbusalt aega Pirita rannas. Klassijuhataja Anni Silm ütles, et paljud käisid ka sel hooajal esimest korda ujumas.

Digimatk. 31. mail matkas 8. klass Muraste looduskooliga Põhja-Eesti pankrannikul. Retk toimus koos tahvelarvutitega, millega tuli kontrollpunktides vastata küsimustele.

 

 

 

 

 

Esimene eksam. 31. mail kirjutas 9. klass eesti keele põhikooli lõpueksamit.

JUUNI ALGUS

Tuletõrjeõppus. 3. juunil algas koolipäev klassides vestlustega, kuidas käituda tulekahju korral. Valju sireeni saatel toimus ka evakueerumisõppus koos liikumisega kogunemiskohta.

Loomaraamatud. 3. juunil toimus 3. klassil perehommik, kus lapsed esitlesid enda tehtud raamatuid ühest valitud selgroogsest loomast.

 

 

 

 

 

 

 

Eelkooli lõpupidu. 4. juunil panid õpetajad Anni Silm ja Helena Karu ilusa punkti selle kooliaasta eelkoolile. Koos peredega koguneti Kadrioru parki, kus toimus ühine piknik, lapsed esinesid ja tantsisid.

 

 

 

 

 

 

 

Männikul. 4. juunil käis 5. klass uudistamas Männiku karjääre. Ära prooviti ka suve alguse veetemperatuur.

 

 

 

 

 

 

Klassiga rannas. 5. juunil veetis loodusõpetuse õpetaja Anni Silm aega 6. klassiga Pikakari rannas. 

Klassiga pargis. Eesti keele ja matemaatika õpetaja Mari-Liis Kolk viis 4. klassi väljateenitud õueskäigule. Nimelt olid lapsed kogunud 500 VEPA punkti ja nende auhinnaks oli ajaveetmine Politseiaia pargis.

Vaibla linnujaam. 5. juunil toimus 7. klassil õppekäik Vaibla linnujaama. Õpilased vaatasid, kuidas linde võrgust võetakse, kaalutakse, rõngastatakse ja välja lastakse. Lapsed said ise linde hoida ja vabadusse lasta ning vaadata pesakastide sisse, kus magasid linnupojad. Kalamehekummikutega käidi ka Võrtsjärve mudas ja vees.

 

 

 

 

 

 

 

Tutvumisõhtu. 6. juunil oli kuuendikel klassiõhtu, 

 

mille eesmärgiks oli tutvuda uute õpilastega. Kaks neist tulid meie kooli õppeaasta lõpus ning veel kaks liituvad sügisest. Toimusid seltskonnamängud ja muusikaviktoriin.

Kõnnu matkarajal. 6. juunil matkas 8. klass Kohila looduskooliga Kõnnu järve ümbruses. Eesmärgiks oli tutvumine raba ümbruse taimestikuga. Matkast tegi õppeotstarbelised pildid lapsevanem Irja Elias. Kõnnu matkarada

Lõpueksamid. 6. juunil tegid 9. klassi õpilased põhikooli matemaatika eksamit.

Lõpupidu. 7. juunil toimus 3. klassi lõpupidu. Koos peredega koguneti Jasperi maakodus Tagadil, kus veedeti koos mõnusalt aega ja võeti kokku muljed esimesest kooliastmest.

 

 

 

 

 

 

 

Rootsi pealinnas. 9.-11. juunil tegi 8. klass laevakruiisi Rootsi, kus tutvuti Stockholmi linnaga. Õpilastega käisid reisil klassijuhatajad Hillar Kroon ja Mirjam Hakkaja.

 

 

 

 

 

 

 

Loomad koolis. 10. juunil alustas 2. klass oma projektinädalat koduloomade päevaga. Lapsed tõid kooli teistele näitamiseks raagritsikad, merisead ja borderkolli, kes on Eesti koerte tšempion ja minemas maailmameistrivõistlustele.

 

Piknik pargis. 10. juunil toimus 7. klassil traditsiooniline eneseväljenduse piknik, mille korraldas õpetaja Kärt Tomingas.

Rattamatk. 10. juunil käis 6. klass jalgratastega matkal. Koos klassijuhataja Raili Poolaga sõideti mööda mereäärset kergliiklusteed Piritale, peeti piknikku ja mängiti rannas võrkpalli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ääretult põnevad päevad Muhumaal. 10.-11. juunil käisid õpetajad Anni Silm ja Helena Karu 4. klassiga lõpureisil Muhumaal. Esimesel päeval veedeti mõnusalt aega Kuivastu-Jaani puhkekülas, kus mängiti mänge ja ujuti. Hiljem toimus tee- ja saunaõhtu, saabunud öös vesteti õudusjutte. Teisel päeval algas aga peale jaanalinnufarmi külastamist tõeline seiklus. Bussijuht viis reisisellid salaja Pöide kiriku torni, kus hulljulged ronisid päris torni tippu. Pastoraadimajas said lapsed kuulda kummituslugusid nii keldris kui pööningul, lisaks pajatusi sellest, kuidas majas oli tegutsenud kool. Hiljem käidi veel avastamas Üügu panga künklikku maastikku, kus loodus haaras lapsed peituskulli mängima. Kõik olid kogu reisist tohutus vaimustuses.

Rootsi kruiis. 10.-12. juunil käis 7. klass juba teist aastat järjest Stockholmis. Lisaks jalutuskäikudele linnas külastas enamus noori klassijuhataja Dmitri Djuženkoviga Paradoxi nimelist teadusmuuseumi, osad õpilased käisid aga inglise keele õpetaja Maili Treesiga suures Rootsi Loodusajaloo Muuseumis.

Kagu-Eestis. 11.-12. juunil veetis 3. klass aega Kagu-Eesti piirkonnas. Klassiekskursioon viis lapsed Munamäele, Vastseliina linnusesse ja Piusasse. Üheskoos roniti Munamäe vaatetorni, uuriti Piusa koopaid ja külastati ka Tohkri Tammetsõõri.

 

 

 

 

 

 

 

Kesselaiul. 11.-12. juunil oli 6. klass lõpureisil Kesselaiul, mis asub Muhu saarest idas. Tutvuti Kesselaiu omapärase looduse, sh pankrannikuga. Aega veedeti sportmängude, kokkamise, grillimise ja saunas käimisega.

 

 

 

 

 

 

Lodjamatk. 5. klassil möödus lõppenud kooliaasta paljude veekogudega tutvudes. Nüüd võeti ette veel üks väga eriline retk – sõideti lodi Jõmmuga Tartust mööda Emajõge Kantsi.

 

 

 

 

 

 

Valikeksam. 12. ja 13. juunil tegid 9. klassi õpilased kolmandat eksamit. Enamus valis inglise keele, kuid kolm õpilast otsustasid hoopis bioloogia, füüsika ja ühiskonnaõpetuse kasuks.

Lõpureis Itaaliasse. 9. klass lendas 15. juunil Itaaliasse, et tähistada eksamiperioodi lõppu ja aastaid kestnud sõprust ning nautida viimast reisi koos. Reisisihiks võeti mereäärne Viareggio. Teel põigati ka Milanosse ja iidsesse Luccasse. Muuhulgas seati eesmärgiks, et üks tuvidega väljak tuleb ära näha ning varbad pista Vahemerre. Eesmärgid täideti, tagasilend koos rohkete muljetega toimus 19. juunil. Pikemat reisijuttu saab lugeda Facebooki postitusest https://www.facebook.com/gaiakool

Link pildigaleriile 9. kl lõpureis Itaaliasse

Põhikooli lõpetamine. 21. juunil lõpetas Gaia Kooli 4. lend. Pidulikul aktusel said lõputunnistused 21 säravat noort. Tänati üksteist ja õpetajaid ning lauldi veel viimast korda koos Gaia kooli lapse laulu. Pildigalerii avaneb siin 

21. märtsil osales Gaia Koolist Känguru 2024. a matemaatikaalasel nuputamisvõistlusel 34 õpilast. Parimad tulemused saavutasid meie koolis oma vanuserühmas Mia Tinni (2. klass), Doris Namme (6. klass) ja Tristan Kessel (8. klass).

7. klassi Kaide-Leenu Liiv saavutas 23. märtsil 2024.a klubi Foxartistic esindajana Eesti meistrivõistlustel rull-iluuisutamise rühmakavades kavaga “Suurim show” Kadett Kvartett kategoorias 2. koha. Fotol on Kaide-Leenu koos oma neljase rühmaga vasakult teine.

 

 

 

 

 

7. klassi Grettel Linnukütt tantsib teist aastat Sixtina Tantsu- ja modellistuudios. Lisaks erinevatele esinemistele ja võistlustele tantsisid nad 2024.a aprillis Rootsis XVII Balt Prix võistlusel end 1. kohale.

 

 

 

 

 

 

8. klassi Ann Loreen Aksalu tuli 9-16-aastaste noorte arvestuses 8. juunil 2024.a Eesti meistriks sportakrobaatikas. Fotol on Ann Loreen paremalt neljas. Rohkem infot Eesti Võimlemisliidu veebilehel:
https://www.eevl.ee/2024/06/13/kevadise-voistlushooaja-lopetasid-eesti-meistrivoistlused-sportakrobaatikas/

 

Gaia Kooli õpilased on mitmel aastal osalenud Vabariigi Presidendi Alar Karise korraldatud kirja- ja mõttetalgutel. Tänavu märgiti ära kahe meie kooli õpilase, 8. klassi Eke Themase ja 9. klassi Triine Avango, kirjatööd. Triine ja Eke olid mõlemad kutsutud presidendi tänuüritusele, kus nad said ka mõne sõna presidendiga juttu ajada.


Fotod: Presidendi kantselei arhiiv

Koolilõpu kõige aktiivsemaks projektiks kujunes kooliaia rajamine, mis tõsi küll, sai alguse juba märtsis-aprillis, aga just need kõige soojemad ilmad on ju aias toimetamiseks kõige mõnusamad.

Aiaosa rajamisel lõid kaasa mitmed õpilased ja õpetajad, aidates paigutada peenrakaste, tassides mulda ja külvates seemneid. Rohevahetuse raames ilmusid peenardele ka kurgid ja kõrvitsad, rääkimata kaunitest suvelilledest. Kui nüüd suvel vihm ja päike tasakaalus oleks, siis õnnestub ehk sügisel ka saaki korjata. Tänukummardus kõigile rohekäppadele!

Projekti rahastab Tallinna Linnavalitsus 

Uus kooliaasta saab alguse taas kord Kadrioru pargi Tammesalus 2. septembril.

Styling Reset settings
Demo Site
Layout Style
Colors
  • Base 1
  • Base 2
  • BG color
Background
Fonts (630+ fonts available in admin panel)